Læst på 2 minutter

Hvordan mindsker vi madspild?

refood spand

Du kender det måske?

Når vi går i køkkenet, lægger vi tid, kræfter og kærlighed i at lave mad til andre. Og alle nyder et godt måltid, som en anden har gjort sig umage med. Men sandheden er, at der faktisk også går ret meget mad til spilde, både i køkkenet og på tallerkenen. Mere end vi måske lige er klar over.

I Danmark smider vi hvert år smider cirka 700.000 ton mad ud? Syvhundredetusinde! Mad, som kunne være spist, men i stedet ender i skraldespanden. Stop madspild er en bevægelse, der gennem de sidste mange år har bredt sig. Fra almindelige menneskers bevidsthed til virksomhedernes opmærksomhed. 

At undgå madspild er kommet på dagsordenen, fordi det ganske enkelt ikke giver mening at smide mad ud. Hverken for planeten eller pengepungen. Det er også en mission for os at mindske madspild og meget gerne i samarbejde med vores kunder. Vil du være med? 

Red maden, og spar penge

Madspild i Danmark er siden 2011 mindsket med cirka 14.000 ton. Vi kan klappe hinanden på skulderen, men lad os ikke læne os tilbage og hvile på laurbærrene. Mange er heldigvis allerede godt i gang med initiativer til at redde maden fra skraldespanden. 

Men hvorfor er madspild egentligt et problem? Af flere årsager. Det handler om meget mere end spild af mad i sig selv, men i høj grad også om spild af planetens ressourcer og selvfølgelig spild af penge. 

Der er klimamæssige omkostninger ved at producere og transportere råvarer, og når du smider fødevarer ud, er det som at smide penge i skraldespanden. Hver dansker smider i gennemsnit cirka 63 kg mad ud. En gennemsnitsfamilie kan derfor spare mange tusinde kroner om året på madindkøb og samtidig bidrage til et bedre klima for alle. Det samme gælder for virksomheder.

Fulde maver og tomme skraldespande – nu gjort endnu nemmere!

Hvordan synes du det lyder, hvis vi fortæller, at det ikke behøver være så svært for dig og din virksomhed at være med til at reducere spild af mad? Som et lille skridt på vejen har vi gjort det muligt for vores kunder at gøre det gode valg til det nemme valg, så vi sammen kan gøre en forskel.

Vores app til både mobil og web gør det let at tilmelde og framelde sig frokosten fra dag til dag eller over længere perioder. Med et enkelt klik kan du derfor sikre, at der ikke kommer for meget mad på buffeten, fordi mængden af mad tilpasses antallet af medarbejdere.

Og så har vi en aktiv dialog med den frokostansvarlige, så vi sammen kan rette mængden til løbende. Det giver os mulighed for at tilpasse antallet af frokostkuverter og undgå madspild fra første skridt. 

Samtidig giver vores 100% komposterbare og bionedbrydelige to go bokse fremstillet af naturlige restprodukter fra sukkerrørsfremstilling mulighed for at tage rester fra buffeten med hjem eller gemme til aftensmad, hvis man bliver sent på kontoret. Vi har to versioner, som vi kalder Light og Premium. Light-versionen består af bokse, der er lige til at gå til. Premium-versionen er bokse med en lukkemaskine, som forsegler boksen, så der ikke løber noget ud. 

Og hvis der stadig er rester tilbage, tilbyder vi i samarbejde med DAKA Refood afhentning af madaffald, som omdannes til el, biogas, biodiesel og gødning. Madaffaldet samles i poser og lægges i, hvad der ligner en almindelig grøn haveaffaldsspand, som bliver afhentet efter fast aftale eller efter behov. Ordningen koster 125-190 kr. pr. afhentning alt efter størrelsen på spanden. 

bakke med mad - chili con carne

Vi gør os umage hver eneste dag med at gøre en forskel for virksomheder, mennesker og planeten. Hvis du også synes, at hver en krumme tæller og gerne vil høre mere om vores initiativer og priser, så tag fat i din faste kontaktperson eller vores Customer Care på care@able.dk eller på +45 39 20 97 00

Kilde: stopspildafmad.dk


Relaterede indlæg

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.