— Læst på 3 minutter
Køderstatningsprodukter – bliv klogere på plantebaseret kost
Kød er en stor synder, når det kommer til Co2-udledning. Derfor skærer flere og flere kød fra i deres hverdag og spiser i stedet plantebaseret kost.
Indholdsfortegnelse:
Kød er en stor synder, når det kommer til Co2-udledning. Derfor skærer flere og flere kød fra i deres hverdag og spiser i stedet plantebaseret kost.
Af den grund findes der i dag et utal af køderstatningsprodukter som alternativ til hakkebøfferne og grillpølserne.
Vi gør dig klogere på dem her.
Hakket plantekød – et forarbejdet produkt
Hakket plantekød er forarbejdet, og det er der ikke noget i vejen med, hvis blot du ved det. Mange vil dog gerne spise vegetarisk, fordi maden ofte er ubehandlet.
Hakket plantekød indeholder proteinformer som for eksempel sojaprotein – dermed er det rigt på protein, som animalsk svine- og oksekød også er det.
Dog er der ikke ret mange grøntsager i hakket plantekød, som navnet ellers måske kunne antyde. Det indeholder eksempelvis ikke bælgfrugter.
Find produkter, der ikke er forarbejdet
Når køderstatningsprodukter er forarbejdet med ingredienser af vegetabilsk oprindelse, indeholder de ikke den type grøntsager, som Fødevarestyrelsen anbefaler, vi spiser.
Derfor er det bedst at lede efter køderstatningsprodukter, der ikke er forarbejdet. Det kan blandt andet være falafler, der indeholder grøntsager og bælgfrugter.
De er mere naturlige end produkter med et højt indhold af protein.
De bedste køderstatningsprodukter er lavet af planter
Når et køderstatningsprodukt er lavet på sojaprotein, bruges proteinet fra sojabønnen. Det betyder, at mange gode ting fra sojabønnen går tabt, fordi kun proteinet er anvendt.
Derfor er de sundeste køderstatningsprodukter dem, der er så lidt forarbejdet som muligt.
I forarbejdede produkter er der ofte også tilsat aromaer, som får erstatningsproduktet til at smage af kød. Det er ikke nødvendigvis sundere end normalt animalsk kød – og det bringer os videre til næste punkt.
For hvorfor spiser du plantebaseret? Det har også indflydelse på dit valg af produkt.
En sund livsstil eller en grønnere verden?
Du kan være helt sikker på, at der ikke er kød i køderstatningsprodukter. Så hvis du vælger kød fra med tanke på klimaet og dyrene, er alle køderstatningsprodukter relevante for dig.
Men hvis du gerne vil have en sundere livsstil, skal du kigge på indholdet af produktet.
Hvis du vælger forarbejdede produkter med tilsætningsstoffer, vil det ikke være mere usundt end normalt kød – men det vil heller ikke være sundere.
Dermed vil det ikke virke for dig, der vil have en sundere livsstil, hvorimod det kan sagtens være en god løsning for dig, der vil skære kød fra i dagligdagen.
Vil du både spise sundere og mere plantebaseret, skal du kigge efter naturlige produkter, der ikke er forarbejdede.
Erstat kød med grøntsager
Du behøver ikke at finde et decideret erstatningsprodukt for kød. Du kan erstatte bøffen med andre naturlige råvarer. Her er det oplagte valg grøntsager.
Grøntsager, bønner og linser kan sagtens være rige på protein og fedt. Her er avocado, broccoli, røde linser og kål noget af det bedste, du kan spise, når du vil erstatte animalske produkter.
Det bedste er at erstatte kød med naturlige grøntsager.
Hold øje med disse 5 ting
Vil du have et køderstatningsprodukt, der både er sundt og nærende? Så har vi fundet 5 ting, du kan kigge efter, når du står nede i dit lokale supermarked.
- Kig efter produkter, der er så lidt forarbejdet som muligt – kig efter indholdet af grøntsager og gå uden om tilsætningsstoffer.
- Kig efter produkter, der har et lavt indhold af fedt.
- Kig efter produkter, der er nøglehulsmærket.
- Kig efter produkter, der indeholder umættet fedt.
- Kig efter produkter, der har et lavt indhold af sukker.
Hos able® kan du få en plantebaseret frokostordning!
Danskernes spisevaner ændrer sig med hastige skridt. Bevægelsen er mest tydelig iblandt det yngre segment, men mange “rigtige” voksne ønsker også en grønnere kost. Fødevarestyrelsens officielle kostråd er ikke længere en prioriteret pyramide, men nærmere en forholdsmæssig inspirationskollage. Anbefalingerne kan opsummeres således:
“Spis planterigt, varieret og ikke for meget.”
En grønnere linje kan snildt starte med en eller to kødfrie dage om ugen, det behøver ikke være en hel hæledrejning fra på mandag.
Hvis I kunne tænke jer at prøve en frokostordning, som efterlever de nye kostråd, så har vi en fin håndfuld køkkener, som alle kan levere en grønnere frokostordning!
- Kategori:
- Bæredygtighed
- Madtrends
- Sundhed
- Tips