Læst på 2 minutter

Insektmad – hvorfor er det godt for miljøet?

Insektmad er måske noget, du forbinder med udfordringer i Robinson Ekspeditionen eller som en mental militærøvelse i optagelsesprøven til Jægerkorpset. Fårekyllinger og melorme er dog mere udbredte, end du tror.

Insektmad er måske noget, du forbinder med udfordringer i Robinson Ekspeditionen eller som en mental militærøvelse i optagelsesprøven til Jægerkorpset. Fårekyllinger og melorme er dog mere udbredte, end du tror.

Insektmad er blevet populært og regnes som en såkaldt superfood, der er madvarer med ekstra meget næring. 

Dertil er insekter godt for miljøet – og det er en afgørende faktor, når bøfferne bliver erstattet med græshopper.

Vi fortæller mere om, hvorfor insekter er godt for miljøet, og hvilke næringsstoffer de små dyr indeholder.

Hvilke insekter kan spises?

Lad os først tage et kig på, hvilke insekter der kan spises.

  • Melorme
  • Græshopper
  • Fårekyllinger
  • Buffalolarver
  • Myrer

Ovenstående insekter kan tilberedes på mange måder – det vil vi komme ind på senere.

Markant lavere CO2-udledning

Hovedårsagen til, at det er bedre for miljøet at spise insekter i stedet for kvæg og kyllinger, ligger i opdrætningen. 

Det er markant mere CO2-venligt at opdrætte en fårekylling frem for en normal kylling. Her kan udledningen af CO2 være helt op til 75 % mindre. 

Det skyldes, at produktion af kvæg og kyllinger leder til udledning af drivhusgasser og forurening af vand. Det slider på miljøet.

Derfor går insektmad i spænd med tidens trends om plantebaseret mad, havremælk og mindre kød og mejeriprodukter. 

Store mængder – lave omkostninger

Omkostningerne ved at opdrætte får, køer og kyllinger er dyre i miljømæssig forstand, og her kan man producere meget mere for meget mindre ved at opdrætte insekter. 


Det passer ind i det faktum, at vi bliver flere og flere mennesker, som skal have mad hver dag. Derfor skal der findes mere klimavenlige løsninger. 

Insekter kan erstatte kød

Et er, at det er mere miljøvenligt at opdrætte insekter end husdyr – noget andet er, om indholdet også kan erstatte det, du får i kylling-, svine- og oksekød? 


Det kan det faktisk. 

Insektmad – hvorfor er det godt for miljøet? – able® – Frokostordninger for virksomheder

Insekter har et højt indhold af protein – også højere end i kylling og animalsk kød. Derfor kaldes insekter også for superfood.

Dertil indeholder insekter omega-3 og -6-fedtsyre, som findes i fede fisk. Det er også en vigtig kilde for mennesket. 

Endelig findes der også vitamin B1, B2 og B12 i insekter, som ellers kun findes i kød. Insekter kan derfor sagtens gøre det ud for en grillkylling eller hakkebøf. 

Insektmad fås i mange varianter

Insekter spises ikke kun levende. I Danmark er producenterne af insektmad vokset de seneste år, og de producerer insekter i mange forskellige varianter.

Få blandt andet insekter:

  • På frost
  • Som snack
  • Som bar
  • Som chokolade
  • Som mel
  • Tørret

Der er masser af muligheder, hvis du gerne vil implementere insekter i din kost. 

Den store udfordring

Insekter er sunde, de er gode for klimaet, og de er rige på næringsstoffer. Så er alt vel godt?

Principielt ja, men vi har ikke nogen stor tradition for insekter i Danmark. Kulturelt ser mange danskere stadig det at spise insekter som grænseoverskridende. Nogle anser det endda som ulækkert.

Derfor ligger der en stor udfordring for producenter og restauranter i at få insekter til at blive en normal spise i danskernes hverdag. 

En anden ting er prisen. Lige nu er insekter ret dyre, og sådan burde det ikke være, fordi de er billigere og mere klimavenlige at opdrætte end husdyr. 
Har du mod på at prøve insekter, får du en fuldgod erstatning til kødprodukterne.

Den mindre udfordring

Hvis I savner nogle nye spændende snacks til kontoret, så har vi et ret velkurateret katalog af netop dét!

Vi tilbyder f.eks. ekstremt delikate plantebaserede kakaotrøfler fra COCOHAGEN, verdens måske bedste vingummier fra Wally and Whiz og sidst, men ikke mindst, så tilbyder vi jer også hele Summerbird Organics katalog af økologisk kvalitetschokolade!

Relaterede indlæg

  1. Hvad er syltning – og hvordan gør man?

    De klassiske syltede agurker på den ristede hotdog og de syltede rødbeder på leverpostejmaden. Vi sætter stor pris på syltet mad i Danmark.

    Hvad er syltning – og hvordan gør man?

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.