Læst på 2 minutter

Hvorfor spiser vi egentlig hveder på Store Bededag?

Store Bededag nærmer sig. Dagen, hvor mange danskere ser frem til at nyde en lækker hvede eller to. Hvederne er blevet en vigtig del af den danske kultur og tradition, og de bringer minder om hyggelige stunder med familie og venner. Men hvad er egentlig historien bag hvederne, og hvordan har de udviklet sig gennem tiden?

Historien om hveder

Hveder har en lang og rig historie i Danmark. Oprindeligt blev hvederne lavet af rugbrød, som var blevet tørret og skåret i skiver. Disse skiver blev derefter ristet på en brændeovn og serveret med smør og sukker. Men da hvederne blev mere populære, begyndte man at lave dem af hvedemel i stedet for rugmel.

Hvederne blev først og fremmest spist som en del af fasten, som var en vigtig del af den kristne tradition. Fasten var en måde at vise sin ydmyghed og hengivenhed overfor Gud og samtidig rense kroppen og sindet. På Store Bededag var det tilladt at spise hveder, fordi man skulle have noget at styrke sig på efter fasten.

Hvederne i dag

Selvom fasten ikke længere er en del af den moderne kristne tradition, så har hvederne stadig en stor plads i danskernes hjerter og maver. I dag er hvederne en del af den danske kultur og en tradition, som mange danskere ser frem til hvert år. Hvederne serveres typisk med smør og sukker eller syltetøj, og nogle gange også med ost eller pålæg.

Hvor kan man få fat i hveder?

Du kan købe hveder hos de fleste bagerier og supermarkeder i dagene op til Store Bededag. Mange vælger også at bage deres egne hveder derhjemme, så de kan få dem friskbagt og lige efter deres smag.

Hvordan bager man hveder?

Hvis du vil bage dine egne hveder, er det faktisk slet ikke så svært. Her er en opskrift på nogle lækre og nemme hveder:

50 g gær

3 dl mælk

1 dl vand

50 g smør

2 spsk. sukker

1 tsk. salt

Ca. 500 g hvedemel

1 æg

  • Rør gæren ud i lunken mælk og vand.
  • Smelt smørret og rør det i.
  • Tilsæt sukker, salt og mel, og ælt dejen godt igennem.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
  • Form dejen til små boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne hæve yderligere i ca. 30 minutter.
  • Pisk ægget sammen og pensl bollerne med det.

Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde. Server hvederne med smør og sukker eller syltetøj efter smag. Hvis du ønsker at give dine hveder et twist, kan du eksperimentere med forskellige krydderier og fyld i dejen. Nogle populære variationer inkluderer kardemomme, rosiner eller chokolade.

Hveder hos able

Lyder hveder med kardemomme, et strejf af citronskal og kærnemælk som noget for jer? Så tag fat i Customer Care på  +45 39209700 og bestil hveder fra Lagkagehuset til kontoret😋

Pris (ekskl. moms + levering)

12 kr. for 1

52 kr. for 6

Vi lover at de smager så godt, at du og dine kollegaer vil glemme alt om at det faktisk er det sidste år, hvor I kan holde fri på Store Bededag.

Se Lagkagehuset’s store udvalg af bagværk her:

Relaterede indlæg

  1. En fleksibel frokostordning

    Fleksibilitet i frokostordninger er derfor afgørende for at skabe glade og motiverede medarbejdere. Hos able® tilbyder vi en frokostløsning, der er de…

    En fleksibel frokostordning

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.