Læst på 2 minutter

Hvad er økologi?

I Danmark har vi stort fokus på økologi, og vi er det land i verden, der køber flest økologiske fødevarer – lige fra mælk til gulerødder.

Økologi er godt, økologi er sundt.

I Danmark har vi stort fokus på økologi, og vi er det land i verden, der køber flest økologiske fødevarer – lige fra mælk til gulerødder.

Men hvad er økologi egentlig? Og hvorfor er det vigtigt at spise økologiske fødevarer?

Vi gør dig klogere lige her – både på fordele og ulemper. 

Fokus på miljø, dyrevelfærd og bæredygtighed

Økologi er en samlet betegnelse for, at landmænd tager hensyn til en række forhold, når de holder kød eller dyrker grøntsager.

Økologi har fokus på at bevare jorden og dyrenes velfærd. Derfor er økologiske produkter heller ikke sprøjtede.

Køber du økologisk kød, har dyret haft gode vilkår. Der er vist omsorg for dyret, som har haft mulighed for at leve et naturligt liv på naturlig jord. 

Der er regler for, hvordan landmænd skal dyrke deres mark og behandle deres dyr, hvis de vil drive et økologisk landbrug. 

De økologiske principper

Indenfor økologisk landbrug er der principper, man skal følge sammen med lovgivningen. Principperne er grobund for landmændenes måde at tænke på og danner grundlag for en ensartet måde at drive et landbrug på.

Der er fire økologiske principper:

  • Sundhedsprincippet
  • Retfærdighedsprincippet
  • Økologiprincippet
  • Forsigtighedsprincippet

Principperne bruges verden over til at drive økologisk landbrug, og vi dykker lidt dybere ned i dem herunder for at gøre dig klogere på økologi.

Sundhedsprincippet

I økologi arbejder man med sundhed. Sundhed til mennesker, dyr og planterne. Derfor bruger man ikke sprøjtemidler for at sikre et så sundt produkt som muligt.

Retfærdighedsprincippet

Dyr og mennesker har ret til et godt liv. Derfor skal dyrene behandles godt og færdes i naturlige omgivelser, der passer til deres statur og fysiologi. Det giver en god trivsel og et bedre liv.

Økologiprincippet

En af økologiens kerneområder er genbrug og et naturligt kredsløb. Man skal ikke bruge mere end nødvendigt, og man skal genanvende i størst muligt omfang. Derfor er udefrakommende ting som kunstgødning også et no go.

Forsigtighedsprincippet

Vi skal passe på jorden og sikre et godt liv til de næste generationer. Derfor skal vi også være forsigtige overfor dyrene, naturen og miljøet. Økologiske landmænd bruger af den grund ikke genmodificering, der gør det muligt at ændre i dyr og planters DNA. 

Fordele ved økologi

Der er en række fordele ved økologi, og det indebærer blandt andet:

  • At økologiske varer ikke er sprøjtet
  • At der ikke siver gift eller kunstgødning ud i naturen
  • At dyrene har haft et godt og naturligt liv
  • At der ikke er brugt gensplejsning
  • At økologiske varer er sundere
  • At der er bedre biodiversitet

Dermed er der en række gode grunde til at spise økologiske fødevarer, men hvorfor gør alle så ikke det?

Ulemperne ved økologi

Der er én stor ulempe ved økologi: Det er dyrere at drive et økologisk landbrug frem for et konventionelt landbrug, fordi udbyttet er mindre, når marken ikke må sprøjtes eller kunstgødes. 


Det betyder også, at økologiske gulerødder i supermarkedet er dyrere end ikke- økologiske gulerødder.

Derfor er der også mange, som ikke vil prioritere eller ikke har råd til at betale for økologi. 

Det kan give en skævvridning, hvor økologiske fødevarer i højere grad tilgodeser folk med en høj indkomst.

De danske verdensmestre

Ja, det er os.

For vi er vilde med økologi viser en rapport fra februar 2021 udgivet af The World of Organic Agriculture. 


Danmark er det land i verden, der køber og spiser flest økologiske produkter, hvis man måler per indbygger. 
Rapporten bygger på salget af økologiske fødevarer fra 2019, hvor 12,1 % af varerne, der blev lagt i indkøbsvognen, var økologiske.

Relaterede indlæg

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.