Læst på 2 minutter

Redder vi planeten ved at spise op?

Vi skader klimaet ved at smide mad ud, og derfor skal vi spise op.

Mindre madspild.

Det er et stort fokuspunkt i disse år, hvor klimaet er det største globale fokuspunkt. Vi skader klimaet ved at smide mad ud, og derfor skal vi spise op.

Men så simpelt er regnestykket ikke. Derfor undersøger vi, om vi virkelig redder planeten ved at spise op.

Læs med lige her. 

For mange mennesker overspiser

En ny YouGov-undersøgelse fra Coop Analyse og forebyggelsestiltaget ‘Ja tak, lidt mindre’ viser, at 51% af danskerne altid eller ofte spiser op, selvom vi er mætte. På restaurant er tallet 54%, mens det er hele 62%, hvis vi spiser hos venner eller familie.

Vi vil ikke levne – for det er uhøfligt, og vi skal reducere madspild. 

Så mange bruger sig selv som skraldespand i stedet for at bruge skraldespanden – og ingen af løsningerne er gode for klimaet. Skaden er sket, når maden kommer på tallerkenen. 

Downsizing – tallerkenens størrelse er afgørende

Kan du huske dengang, hvor en cola var 0,25 cl?

Med tiden er portionerne blevet større og større, og det har resulteret i, at vi serverer større portioner mad på større tallerkener. 

Og større portioner får os til at spise mere, uden vi bliver mere mætte. 

Så vi skal spise på en mindre tallerken og købe ind i mindre portioner – downsizing.

På den måde spiser vi op og ikke mere, end vi har brug for. Dermed undgår vi overvægt over tid. 

Så hvad er egentlig godt for klimaet?

Lidt har også ret. I dette tilfælde lidt mindre. 

For skaden er sket, når maden er på tallerkenen, og du allerede er mæt. Så er det ikke værre at smide det ud end at spise det selv. 

I stedet kan du hjælpe klimaet, hvis du køber mindre. Hvis du køber 400 gram kød i stedet for 500 gram kød. Det er 20% mindre, og i længden har det en betydning. Både for din vægt og for klimaet. 

Så store portioner fører til enten:

  1. unødvendig overspisning
  2. madspild 

Det giver overvægt og skader klimaet.

Kampagnen ‘Ja tak, lidt mindre’ har undersøgt, at hvis alle danskere spiste og drak 10% mindre som følge af downsizing, ville vores klimaaftryk være 2% mindre. 

Rester – den nemme og klimavenlige løsning

Vi forstår til fulde, hvis du gerne vil lave store portioner. Det er tidsbesparende og ofte billigere. 

Derfor er rester også en løsning, der både er nem og tilgodeser klimaet. Spis resterne dagen efter i stedet for at overspise.

Det giver både en bedre vægt og minimerer dit klimaaftryk, da du er fri for at købe ind dagen efter. 

Rester er en win-win-situation. 

Spis mindre – 5 gode råd

Det handler om at spise mindre, hvis vi vil redde planeten. Vi skal ikke sulte, men alt for mange af os overspiser uden at blive mere mæt.

Det slider på klimaet, fordi der købes flere råvarer. Den store pose slik, den store kakao, den store frysepizza.

Derfor har vi samlet 5 gode råd, der både kan mærkes på klimaet og vægten:

  1. Brug mindre glas og tallerkener – det har en effekt.
  2. Ofte har du ikke brug for den store pose – selvom det virker som en fordelagtig pris. Faktisk kan det mærkes på både pengepung, klima og kroppen.
  3. Spis, til du er mæt – er der mere mad, så gem det til dagen efter.
  4. Tving ikke andre til at spise op og undgå at spørge, “om de ikke vil have lidt mere”, – selvom det er godt ment.
  5. Er skaden sket, er det faktisk bedre at levne end at spise op.

Relaterede indlæg

  1. Hvad er syltning – og hvordan gør man?

    De klassiske syltede agurker på den ristede hotdog og de syltede rødbeder på leverpostejmaden. Vi sætter stor pris på syltet mad i Danmark.

    Hvad er syltning – og hvordan gør man?

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.