Læst på 2 minutter

Hvad er syltning – og hvordan gør man?

De klassiske syltede agurker på den ristede hotdog og de syltede rødbeder på leverpostejmaden. Vi sætter stor pris på syltet mad i Danmark.

De klassiske syltede agurker på den ristede hotdog og de syltede rødbeder på leverpostejmaden. Vi sætter stor pris på syltet mad i Danmark.

Men hvad er syltning egentlig, hvorfor sylter man, og hvordan gør man det? 

Vi svarer på hvad, hvorfor og hvordan i denne artikel.
Så vil du i gang med at sylte, eller er du blot nysgerrig på konserveringsmetoden, er du kommet til det rette sted. 

God fornøjelse og læselyst!

Hvad er syltning? 

Syltning er en konserveringsmetode – ligesom fermentering er det. 

Når du sylter råvarer, nedsætter du deres pH-værdi, så de kan holde sig i længere tid. Dermed giver syltningen også en længere holdbarhed og en anden smag.

Der findes flere former for syltning, som vi nu kort vil gennemgå for dig.

Den klassiske syltning

Her bruges der sukker og eddike, som sænker pH-værdien og dræber bakterierne. Her kan man sylte grøntsager eller frugt. 

Henkogning

Her bruges et henkogningsglas, hvor råvaren opvarmes til omkring 100 grader. Når varen nedkøles, opstår der et undertryk, som holder luft ude. 

Det er dog svært at henkoge grøntsager. 

Råsyltning

Her bliver råvaren ikke opvarmet, men blandes i stedet med sukker, som røres rundt jævnligt, indtil sukkeret er opløst. Det kan tage dage, så der skal røres lidt hver dag.

Ved råsyltning vil varen i højere grad beholde sin oprindelige smag end ved de andre syltningsmetoder. Dog vil holdbarheden være kortere, og varen skal stå i køleskabet.

Hvorfor sylter man?

Den oplagte årsag ved syltning er, at råvaren kan holde sig i længere tid. Det betyder, at man også kan få glæde af frugt og grønt i vinterhalvåret, hvor der normalt ikke er sæson. 

Særligt for mange år siden var syltning en måde at sikre mad på bordet. Sådan er det ikke i dag, hvor det ikke er et problem at købe grønt og frugt hele året rundt. 

Derfor vælger folk i dag at sylte, fordi det smager godt, og fordi det bidrager med syrlighed til maden. Som for eksempel syltede rødbeder til leverpostejmaden eller syltede agurker til den ristede hotdog eller i burgeren. 

Syltede fødevarer indeholder både surt og sødt, som komplimenterer maden rigtig godt. 

Kan jeg sylte alting?

Du kan ikke sylte alting, men flere ting, end du tror.
I Danmark er vi mest forvænt med syltetøj, rødbeder, rødløg og agurker, men du kan også sagtens sylte kød, grøntsager og svampe. Det er udbredt i andre dele af verden. 

Hvordan sylter man?

Vi nævnte tidligere forskellige måder at sylte på. Vi vil her fortælle dig, hvordan du laver en klassisk syltning med eddike og sukker.

Du skal bruge:

  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 2 dl eddike
  • En smule peberkorn
  • 3 laurbærblade
  • Et patentglas
  • Råvaren, der skal syltes

Sådan gør du:

  1. Bland alle ingredienserne i en gryde og kog dem. 
  2. Mens ingredienserne koges op, smider du den råvare, som skal syltes, i et skoldet patentglas.
  3. Når lagen når kogepunktet i gryden, tages den af, hvorefter den hældes i patentglasset – råvaren skal være dækket.
  4. Luk glasset helt til og lad det stå ved normal temperatur i et døgn.
  5. Efter et døgn stiller du glasset på køl, og råvaren er nu syltet. 
  6. Spis med velbehag.

Husk på, at øvelse gør mester. Så skulle din syltning ikke sidde lige i skabet første gang, kan du altid prøve igen.

Held og lykke!

Relaterede indlæg

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.