Læst på 2 minutter

Vegetar, veganer og rå veganer – hvad er forskellen?

Ved du, hvad forskellen på en vegetar og en veganer er? Og vidste du, at begrebet ‘rå veganer’ er endnu en tilføjelse til en allerede populær livsstil?

Ved du, hvad forskellen på en vegetar og en veganer er? Og vidste du, at begrebet ‘rå veganer’ er endnu en tilføjelse til en allerede populær livsstil?

Vi går tæt på livsstilen uden kød og forklarer forskellene. Måske kan du blive inspireret? Om ikke andet håber vi, du bliver klogere. 

Den traditionelle vegetar

Det er blevet populært at være vegetar, og det er der flere grunde til. Nogle gør det for at skåne miljøet, nogle mener, det giver dem mere overskud i hverdagen, mens andre tror på, at mennesket ikke er skabt til at spise kød. 

Når du er vegetar, spiser du kun plantebaseret mad. Det vil sige, at du undgår animalsk kød, fjerkræ, skaldyr og fisk

Din kost består dermed af grøntsager, frugt, nødder, æg, linser, bønner, pasta, kartofler, ris osv. 

En veganer er også vegetar

En veganers motiv for at leve vegansk er oftest relateret til dyrevelfærd. Veganeren er modstander af dårlig behandling af dyr, dyr i fangenskab, dyr som føde og dyr brugt til pelse.

Derfor spiser veganere heller ikke kød, skaldyr, fisk og fjerkræ, ligesom de undgår mælkeprodukter som æg, mælk og ost, der kommer fra dyr. 

På den måde er en veganer også vegetar, men undgår modsat vegetaren alle former for mad med tilknytning til dyr. 

Rå veganer – uforarbejdede fødevarer

Raw food er mad, som er ubehandlet. Såkaldte rå fødevarer. Derfor spiser folk, der lever efter raw food-principperne, heller ikke kød, fjerkræ og fisk.

Maden skal være helt og aldeles uforarbejdet. Vil du leve efter princippet, skal du spise det, som du får det fra naturen. Derfor må maden heller ikke indeholde tilsætningsstoffer, kemikalier eller tilberedes over 42 grader. 


Livsstilen bygger på, at maden ændrer kemisk sammensætning ved tilberedning, hvilket nedsætter næringen og gør maden toksisk – en form for giftig.

Hvad spiser rå veganere så?

Rå veganere spiser grøntsager, frugter, nødder, frø, tang og alger. 

Tankegangen er, at ubehandlet mad er rig på enzymer – og enzymer er vejen til skønhed og et godt og langt liv. 


Enzymerne ødelægges, hvis maden tilberedes, og der vil her være tale om “død mad”. Det dækker over mad, der er blevet dræbt som følge af tilberedning, eller mad, som ikke kan gro eller vokse af sig selv. Det kan kød for eksempel ikke, men det kan en plante. 


Levende enzymer vil give dig liv, mens “død mad” vil hæmme din krop.


Både rå veganere og veganere er enige om, at enzymer er vejen til et sundt liv

Så hvad er forskellen helt præcis?

Lad os prøve at opsummere. 

  • Vegetarer spiser kun plantebaseret kost: Dermed spiser de ikke animalsk kød, fjerkræ, skaldyr og fisk.
  • Veganere undgår råvarer, der er tilknyttet dyr: Dermed spiser veganere ikke animalsk kød, fjerkræ, skaldyr, fisk og mælkeprodukter. 
  • Rå veganere spiser ikke forarbejdet mad: Dermed spiser de ikke animalsk kød, fjerkræ, skaldyr, fisk, mælkeprodukter, tilberedt mad, mad med kemikalier, mad med tilsætningsstoffer eller mad tilberedt i mere end 42 graders varme. 

Hvorfor lever folk plantebaseret?

Fælles for både vegetaren, veganeren og rå veganeren er, at de ikke spiser animalsk kød og dermed lever plantebaseret.

Alle har individuelle grunde til at fravælge kød, men der er almen kendte årsager, som præger en del vegetarer og veganer. Årsagerne er blandt andet:

  • Mere overskud i hverdagen
  • En sundere livsstil
  • En overbevisning om, at mennesker ikke har brug for animalske produkter
  • Fokus på dyrevelfærd
  • Et klimabevidst valg for at reducere CO2-udledningen

Flere af ovenstående grunde kan samlet set udgøre et godt argument for at skære kød fra.

Relaterede indlæg

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.