— Læst på 2 minutter
Sæsonens råvarer – den bæredygtige måde at spise på
Foråret er endelig over os, og med det kommer en helt ny sæson af lækre og friske råvarer. Men hvad er sæsonens råvarer egentligt, og hvorfor er det bæredygtigt?
Indholdsfortegnelse:
Men hvad er sæsonens råvarer egentlig?
Det afhænger selvfølgelig af, hvor på kloden man befinder sig. Her i Danmark har vi blandt andet agurk, asparges, peberfrugt, purløg, rabarber, radiser, rucola, spidskål, spinat og tomater i sæson lige nu.
Ved at spise efter sæsonen, undgår man import af varer fra andre lande, og derved minimeres transporten og det CO2-udslip, der medfølger.
Faktorer, der spiller ind i den bæredygtige måde at spise på
Selvom sæsonens råvarer er en vigtig del af en bæredygtig tilgang til spisning, er der også andre faktorer, der spiller ind. Bæredygtig spisning handler ikke kun om at vælge det rigtige mad, men også om at have en bevidst tilgang til madlavning, opbevaring og madspild.
- En vigtig faktor er at vælge økologiske råvarer. Økologisk landbrug har fokus på bæredygtighed og miljøvenlighed, og det betyder, at der anvendes mindre kemikalier og pesticider, og at dyrene har det bedre. Derudover er økologisk mad ofte sundere og mere næringsrigt.
- En anden faktor er at vælge lokale råvarer. Ved at købe lokale råvarer understøtter man lokalsamfundet og mindsker transport af mad. Det er også en god måde at støtte små landmænd og producenter, der ofte har en mere bæredygtig tilgang til landbrug og madproduktion.
- Derudover er det vigtigt at have en bevidst tilgang til madlavning og opbevaring af mad. Det betyder at planlægge sine måltider, kun købe det, man ved, man skal bruge, og undgå madspild. Restemad kan bruges til nye måltider eller fryses ned til senere brug.
- Endelig er det vigtigt at overveje sit kødforbrug. Kødet er en af de største syndere, når det kommer til CO2-udledning og ressourcespild. Man kan vælge at spise mindre kød eller helt undgå kød og i stedet spise mere plantebaseret mad.
Bæredygtighed hos able
Vores mission er at levere en frokostordning, der er skabt med omtanke for mennesket og planeten. Derfor samarbejder vi med mange forskellige køkkener, som alle har deres forcer og specialiteter. Vi forsøger desuden at reducere madspild, via vores app, hvor man nemt kan til- og afmelde sig frokosten fra dag til dag. Det hjælper os med at undgå overproduktion af frokostkuverter. Hvis der nu alligevel skulle være mad tilovers, tilbyder vi 100% kompostbare og bionedbrydelige to-go bokse og poser, så alle ansatte har mulighed for at tage resterne med hjem og spare tid (og penge) på aftensmaden.
Vi tror på, at selv små skridt kan gøre en stor forskel i kampen for en mere bæredygtig fremtid. Det handler i bund og grund om at tage ansvar og tænke på planeten, når vi vælger hvad vi spiser og hvordan vi spiser det.
- Kategori:
- Bæredygtighed
- Nyheder