Læst på under 2 minutter

Hvor meget CO2 udleder forskellige fødevarer?

Hvilke råvarer er de største syndere, når det kommer til at belaste klimaet? Og hvad kan du spise med god samvittighed? Få svaret lige her.

Er oksekød eller mælk den største klima-synder? Og hvad med grøntsager?

Fødevarers CO2-udledning er et stort samtaleemne, og flere har valgt kød fra som følge af den store CO2-udledning.

Men hvilke fødevarer er de største syndere?

Vi giver dig et fuldt overblik. 

Hvordan måles CO2-udledningen?

CO2-udledningen måles som regel i kilo CO2 pr. 100 gram eller pr. kilo. I denne artikel vil vi måle i kilo CO2 pr. 100 gram fødevare. 

CO2-udledningen beregnes ud fra en helhedsproces, så der tages højde for, at koen er drøvtygger, skal have foder og så videre. 


Lad os kigge på listen. 

Lammekød er værst, men spis bare kartofler

Ikke overraskende er kød den værste synder på listen. Det skyldes blandt andet, at dyr som køer udleder metangas, fordi de er drøvtyggere. 

Her er listen over, hvor meget CO2 diverse fødevarer udleder angivet i kilo CO2 pr. 100 gram mad. Tallene er udregnet af Concito og Aarhus Universitet. 

  • Lammekød – 2,14 kilo pr. 100 gram
  • Oksekød – 1,39 kilo pr. 100 gram
  • Smør – 1,06 kilo pr. 100 gram
  • Rejer – både pillede og frosne – 1,03 kilo pr. 100 gram
  • Ost – 0,96 kilo pr. 100 gram 
  • Flødeost – 0,66 kilo pr. 100 gram
  • Kylling – 0,55 kilo pr. 100 gram
  • Fløde – 0,53 kilo pr. 100 gram
  • Svinekød – 0,46 kilo pr. 100 gram
  • Ris – 0,33 kilo pr. 100 gram
  • Cremefraiche – 0,31 kilo pr. 100 gram
  • Æg – 0,2 kilo pr. 100 gram
  • Rapsolie – 0,18 kilo pr. 100 gram
  • Margarine – 0,16 kilo pr. 100 gram
  • Sild – 0,13 kilo pr. 100 gram
  • Yoghurt – 0,13 kilo pr. 100 gram
  • Letmælk – 0,1 kilo pr. 100 gram
  • Sukker – 0,1 kilo pr. 100 gram
  • Havregryn – 0,08 kilo pr. 100 gram
  • Agurker og tomater – 0,08/0,06 kilo pr. 100 gram (de danske har en lidt højere udledning)
  • Rugbrød – 0,08 kilo pr. 100 gram
  • Bananer – 0,05 kilo pr. 100 gram
  • Æbler/pærer – 0,04 pr. 100 gram
  • Kartofter – 0,02 pr. 100 gram

Overordnet set er animalske kødprodukter de største syndere, når det gælder om at passe på klimaet, mens grøntsager og frugt har en lav CO2-udledning. 

Mælkeprodukter er som udgangspunkt også i den slemme kategori, fordi en del produkter kommer fra koen. Det er også en af grundene til, at mange skærer ned på både kød- og mælkeprodukter. 

Lad dig ikke snyde – hold øje med vægten

Kartofler udleder ikke ret meget CO2. Derfor er det også nærliggende at tro, at du så bare skal spise en masse kartofler. 

Og det er også en fin tanke. 


Men hvis du gør det med klimaet for øje, skal du tage højde for, hvad kartofler vejer. En tallerken fyldt med kartofler vejer væsentligt mere end en tallerken fyldt med ris. 

Ofte kan 100 gram ris være mere end rigeligt til at mætte dig, mens to kartofler vejer ca. det samme. Dermed kan forskellen på CO2-udledningen ofte være mindre, end du tror.

Relaterede indlæg

  1. Hvad er syltning – og hvordan gør man?

    De klassiske syltede agurker på den ristede hotdog og de syltede rødbeder på leverpostejmaden. Vi sætter stor pris på syltet mad i Danmark.

    Hvad er syltning – og hvordan gør man?

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.