Læst på 2 minutter

Mælk vs. erstatningsprodukter – bliv klogere på dem her

På hylderne i supermarkederne finder du i dag havre-, soja- og mandelmælk. Allesammen erstatningsprodukter til den traditionelle komælk, vi kender så godt.

På hylderne i supermarkederne finder du i dag havre-, soja- og mandelmælk. Allesammen erstatningsprodukter til den traditionelle komælk, vi kender så godt.

Alternativerne har hobet sig op, fordi der i de seneste år er opstået tvivl om, hvorvidt komælk egentlig er sundt for mennesker? Og om vi overhovedet behøver det?

Der er mange holdninger og undersøgelser, og det kan være svært for dig at vide, hvad du skal tro på, når du hører kolleger diskutere det i frokostpausen.


Vi prøver at gøre dig lidt klogere på, hvorfor nogle fravælger mælk, og om der er noget om snakken.

Godt for børn – men måske ikke for voksne

Komælk er en af de bedste kilder til kalk. Når vi vokser, har vi brug for kalk til at få stærke knogler, som også kan beskytte mod knogleskørhed.

Derfor er mælk godt for børn i voksealderen.

Men er det også, når vi bliver fuldvoksne? Her er det lidt sværere, da forskningen ikke entydigt viser, at mælk skulle være sundt – omend det måske heller ikke er usundt, men noget voksne kan leve uden.

Er der kalk i erstatningsprodukterne?

Hvis du gerne vil sikre, at dine børn får tilstrækkeligt med kalk, skal du vide, at havre-, mandelmælk og andre plantebaserede mælkeprodukter ikke er nær så rige på kalk som komælk. 

Til gengæld har de andre fordele, som vi vil kigge nærmere på. Husk også på, at det er muligt at få kalk gennem andre råvarer.

Ikke alle kan tåle komælk

Komælk er ikke for alle mennesker – sundt eller ej.

Mange mennesker lider af mælkeallergi eller laktoseintolerance. Det betyder, at de ikke kan tåle mælk, og her er plantebaserede alternativer gode.

Havre-, soja- og mandelmælk indeholder ikke laktose og kan drikkes af allergikere. 

Mælk er rig på B12-vitamin – men du kan leve sundt uden mælk

B12-vitamin er vigtigt for hjernen, og især børn har brug for det. Det er endnu en grund til, at mælk er godt for børn i voksealderen. 

Men du kan sagtens leve et sundt liv, hvis du vælger mælk fra. Du skal blot være bevidst om det.

Du kan tage kalktilskud og få kalk fra andre fødevarer – eksempelvis broccoli, hummus, appelsiner eller bare normalt postevand

Mælk kan give bumser – eller?

Der er visse undersøgelser, der peger på en sammenhæng mellem mælkeprodukter og bumser, men forskningen er ikke entydig.

Hvis du har problemer med bumser eller akne, kan du dog prøve at skære mælk fra din kost og se, om der skulle være forbedringer at spore i din hud.

Er mælk så sundt eller usundt for mennesker?

Spørgsmålet om, hvorvidt mælk er sundt eller ej, er forsimplet og sort/hvidt. For det afhænger først og fremmest af, om du kan tåle mælk. Er du allergiker eller laktoseintolerant, skal du selvfølgelig ikke drikke mælk.

Ligeledes er der personer, der vælger mælk fra af etiske årsager – blandt andet i forhold til dyrevelfærd og CO2-udslip. Det har ikke noget med sundheden af produktet at gøre. 

Mælk indeholder to vigtige ting for kroppen: kalk og B12-vitamin. Begge dele er særligt vigtige for børn. 

Hvis du er bevidst om det, kan du sagtens leve sundt uden mælk – for du kan opfylde kroppens behov for B12 og kalk gennem andre råvarer. Mælk er dog den nemmeste kilde til både kalk og B12-vitamin. 

Mælk er derfor ikke et must, men heller ikke et must at leve uden.

Alle slags mælk til kaffen?

Som kunde hos able® har I muligheden for at få alle de typer mælk, som jeres hjerter kan begære, leveret og faktureret sammen med jeres frokostordning. Ring til Customer Care eller jeres faste kontaktperson, hvis I vil lægge en bestilling, eller har spørgsmål.

Relaterede indlæg

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.