Læst på under 2 minutter

Kan man få proteiner nok som vegetar?

Vi har taget luppen frem og stiller skarpt på, om man kan få nok proteiner som vegetar og i så fald hvordan?

Kroppen har brug for både kulhydrater, fedt og protein.

Sidstnævnte findes primært i kød, fisk og fjerkræ, så hvordan får man tilstrækkeligt med protein, hvis man har valgt en vegetarisk livsstil?

Vi har taget luppen frem og stiller skarpt på, om man kan få nok proteiner som vegetar og i så fald hvordan?

Hvorfor har mennesket brug for protein?

Kroppen bruger proteiner til at opbygge og vedligeholde celler og væv. Derfor er det en vigtig del af kosten.

Proteiner kan også benyttes som en energikilde – ligesom kulhydrater og fedt. Cirka 10-20 procent af ens indtag bør være proteiner, og sundhed.dk skriver, at man har brug for 0,8 gram protein per kropskilo

Hvorfor er proteiner et problem for vegetarer?

Vegetarer spiser ikke kød, fjerkræ og fisk af forskellige grunde. Den type af fødevarer er klart den nemmeste kilde til proteiner, og i det danske køkken kommer hovedparten af menneskets proteinindtag fra disse fødevarer.

Dermed står vegetarer i en situation, hvor de skal finde andre fødevarer, der er rige på proteiner. 

Alligevel er det ikke sikkert, at det er et reelt problem. Det kigger vi nærmere på i næste afsnit

Vegetarer behøver ikke “lede” efter proteiner

Jamen har I ikke lige skrevet, at vegetarer ikke spiser de fødevarer, hvor den primære del af danskernes protein kommer fra?

Jo, det har du helt ret i.

Men den klassiske danskers proteinindtag er faktisk for højt – ikke at det er et problem, fordi det overskydende protein i stedet bruges til at producere energi. 

Det betyder også, at vegetarer får protein nok, men blot mindre end den kød- og fjerkræspisende dansker.

Kroppen skal have essentielle aminosyrer

Nu bliver det en smule nørdet, men i et protein er der aminosyre. Der findes i alt 20 aminosyrer. 

Nogle af disse aminosyrer kan kroppen selv danne ved at bruge allerede eksisterende aminosyrer i kroppen. Derfor er de vigtigste aminosyrer dem, som kroppen er nødt til at få via kost. De kaldes de essentielle aminosyrer. 

Her er protein fra animalske produkter bedre end fra vegetabilske – fordi de indeholder flere essentielle aminosyrer. 

Vegetaren skal spise varieret

For at få nok essentielle aminosyrer skal en vegetar spise varieret i løbet af en dag. Det betyder ikke, at man skal indtage mad på samme tid, der indeholder alle disse aminosyrer, men blot spise forskelligt i løbet af dagen og ugen.

Hvilke vegetabilske fødevarer er rige på protein?

Hvis du er vegetar, må du gerne spise æg, ost og andre mælkeprodukter. De er alle rige på essentielle proteiner og er derfor en god og oplagt kilde. 

Derudover er bønner som sojabønner og linser også fyldt med protein, ligesom der er protein i grøntsager, nødder og brød.

Relaterede indlæg

  1. Hvad er syltning – og hvordan gør man?

    De klassiske syltede agurker på den ristede hotdog og de syltede rødbeder på leverpostejmaden. Vi sætter stor pris på syltet mad i Danmark.

    Hvad er syltning – og hvordan gør man?

Gør som +500 andre virksomheder.
Få en frokostordning fra able®

Tilbuddet er gratis og uforpligtende.